Wil jij zelf je dak reinigen?

Dak reinigen

Mos op een dak is onvermijdelijk door wisselende weersomstandigheden stapelt de groene aanslag op je dak zelf toe. Na ongeveer 10 á 15 jaar is je dak wel toe aan een reiniging. Als je dit niet doet gaat het ten koste van je dakbedekking en dakisolatie, wat uiteindelijk zal leiden tot grote renovatiekosten. Als je zelf jouw dak reinigen wilt proberen dan kan dat, maar met een vakman weet je dat het goed wordt gedaan.

Je dakpannen reinigen is niet zomaar voor amateurs denk eerst na voordat je met een hogedrukreiniger dat dak op gaat. Doe dit alleen als je in dit vak werkt of het eerder hebt gedaan, zorg dat iemand erbij is want de gevolgen kunnen groot zijn als er iets mis gaat.

Dakpannen reinigen met hogedrukreiniger

Niet alle soort dakpannen zijn geschikt om zomaar met een hogedrukreiniger schoon te maken. Bepaalde soorten dakpannen moeten eerst met een reinigingsmiddel schoongemaakt worden voordat je het kan schoonspuiten. Als je een dak reinigen gaat met een hogedrukreiniger is het handig om dat te doen als het al een enkele tijd al heeft geregend hierdoor wordt het vuil makkelijker verwijderd. Als je het een professionele firma laat schoonmaken wordt er meestal gebruik gemaakt van biologische producten wat goed is voor het milieu.

Rieten daken reinigen

Je rieten dak reinigen van mos, algen en dergelijk vuil is ook mogelijk. Deze vorm van dakreiniging gaat wel anders dan met een hogedrukreiniger. Dit zou de kwaliteit van het dak aantasten. Bij het reinigen van dit type daken wordt er riet gekamd. Al het vuil wordt uit het dak gekamd waardoor je rieten dak weer mooi wordt.

Dak reinigen

Dak ontmossen en coaten

Het is zeer verstandig om na een bepaalde tijd je dak te laten ontmossen en te voorzien van een coating. Het ontmossen zorgt ervoor dat alle sporen van mos en alg zal worden verwijderd. Dit zorgt dat de levensduur van het huis langer te verlengen is. Vochtig mos kan bevriezen en zorgen voor scheuren in het dak, lekkages en andere vochtproblemen.

Na het ontmossen van je dak is het verstandig om een coating aan te brengen. Deze speciale coating zorgt ervoor dat mos en alg zich niet langer aan de dakbedekking kunnen hechten, dat houd in dat het er niet meer op kan komen. Het is dus handig om de coating na het ontmossen toe te passen. Als eindresultaat zal je minder vaak je dak reinigen moeten.

Dakgoot reinigen

Een ophoping van mos, bladeren en ander vuil in de dakgoot kan ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Hierdoor kan er veel ellende ontstaan zoals een overstroming of beschadiging aan de muur. Om dit te voorkomen is het handig om de bladeren te verwijderen om de tijd. En mogelijk takken in de tuin te snoeien zodat de bladeren er minder snel inkomen. Als je mos ziet in je dakgoot verwijder het zo snel mogelijk zodat het niet kan uitbreiden. Voor meer over je dak reinigen en dakpannen moet je zijn bij Dakwerken-Gids.be.